Przechowywanie żywności. Poznaj najlepsze sposoby

Metody przechowywania żywności

Nasze babcie miały spiżarnie, zapasy trzymały w piwniczkach. Dzisiaj zmienił się nieco styl życia. Nie robimy już ogromnych zapasów. Praktycznie za każdym rogiem znajduje się sklep spożywczy, a w którym dostaniemy potrzebne nam artykuły. Dlatego z większości mieszkań zniknęły spiżarnie. Rzadko można spotkać piwnice. Ich miejsca zajęły garaże, schowki gospodarcze, w których raczej trzymamy sprzęt niż jedzenie. Ale prawdziwe gospodynie zdają sobie sprawę z tego, że domowe przetwory mają zupełnie inny smak niż te ze sklepu.

Dwa najważniejsze czynniki w przechowywaniu produktów spożywczych

Aby żywność utrzymywała świeżość, musi mieć odpowiednią temperaturę. Dla różnych towarów jest ona inna.

Mąkę możemy trzymać w szafce w kuchni, ale nie dłużej niż miesiąc. Podobnie jest z innymi artykułami sypkimi, jak kasze i ryż. To są produkty, które kupujemy raz na jakiś czas. Czas to drugi ważny czynnik w przechowywaniu jedzenia. Warto wiedzieć, że produkty, jakie trzymamy w lodówce, jak masło czy jajka lub sery nie powinny tam przebywać dłużej niż kilka dni. Praktycznie nie powinniśmy robić zakupów nabiałowych rzadziej niż raz na tydzień.

Inaczej jest z produktami, które nadają się do zamrażania. Mięso dzielimy na porcje, następnie chowamy do zamrażalnika. Tam może być około miesiąca. Warzywa oraz owoce, czyste i zdrowe, podzielone na porcje, również możemy zamrażać nawet na 2-3 miesiące. Mrożenie jest dzisiaj najpopularniejszym i skutecznym sposobem przechowywania żywności.

Mrożonki - przechowywanie żywności

Inne formy przechowywania żywności

Z warzyw i owoców możemy również robić przetwory, i w takiej – przetworzonej – postaci mogą być zdatne do spożycia nawet po roku czy dwóch. Nasze babcie, o czym warto przypomnieć, przechowywały w słoikach nie tylko dżemy czy marynowane lub kiszone warzywa. Peklowały mięsa i w ten sposób przechowywały gotowe do zjedzenia, przyrządzone już potrawy. Kto ma dzisiaj ochotę na robienie takich przetworów?

Współczesną formą przechowywania jedzenia jest zamykanie próżniowo. Dzięki odpowiednim naczyniom lub folii zamykanie hermetyczne przedłuża żywotność świeżych warzyw o kilka dni.

Gotowe dania zamykane próżniowo to świetnie zakonserwowany posiłek. Jemy wtedy, gdy mamy na to ochotę, nie tracąc czasu na wielkie gotowanie.

Jedzenie zamykane próżniowo

Po co robić przetwory?

To prawda, że wszystko można kupić. Dostępność jedzenia jest dzisiaj tak ogromna jak nigdy wcześniej. Niemniej tradycyjne formy przechowywania i robienia przetworów są dużo zdrowsze niż kupowanie przetworzonej żywności. Warto o tym pamiętać, robiąc własnoręcznie keczup, czy powidła.

Przechowywanie żywności. Poznaj najlepsze sposoby
4.7 (93.33%) 3 razy ocenione

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *