Dobieramy wino do świątecznych potraw

Dobieramy wino do świątecznych potraw

W Polsce zmienia się kultura picia, wódkę zdetronizowało podawane do posiłków wino. Wiele w tym względzie zrobiły hipermarkety sprowadzając wiele gatunków win z różnych zakątków świata i sprawiając, że ich ceny stały się przystępne na przeciętną kieszeń. Dobre jakościowo wino można kupić już za kilkanaście złotych.

Kto może produkować wino

Wino może być podawane zarówno do jedzenia, jak i do przyjemnego popijania w dobrym towarzystwie, praktycznie bez suto zastawionego stołu. Różne gatunki i szczepy win to wielka szkoła i kilka stopni wtajemniczenia.

Kto próbował samodzielnie przystąpić do wytwarzania wina, wie, że nie jest to takie proste. W wielu krajach Unii, podobnie i u nas, można wytwarzać wino z własnych zasobów ogrodowych, butelkować i sprzedawać. Niemniej u nas nie ma aż tyle gorącego słońca, jak na wzgórzach Hiszpanii, Francji czy Włoch, które potrzebne do jest wypracowania niepowtarzalnego bukietu i smaku.

Do czego jakie wino

Do czego i jakie wino

Do jedzenia podajemy głównie wina wytrawne i półwytrawne.

Ich cierpki smak pobudza soki żołądkowe do lepszego trawienia. Warto wiedzieć, że do każdego dania podajemy inne wino. Przed posiłkiem serwujemy białe, lekkie wino jako aperitif. Jeśli dalej do posiłku będą podawane ryby, owoce morza, drób, wędliny, młode sery, białe wio może pozostać. Jeśli następnie serwujemy czerwone mięso, dziczyzna, ostre sery i potrawy z grzybów, zmieniamy wino na czerwone. Do deserów pasują wina deserowe i półsłodkie. Jeśli jednak nie mamy pewności, jakie wino będzie najodpowiedniejsze, najbezpieczniej wybrać wino różowe – można je pić zarówno do wyszukanych potraw, jak i pizzy.

Co podać na świąteczny stół

Do pieczonego kurczaka serwujemy np. Chianti, Valpolicella, Vin de Pays. Jeśli to kaczka, gęś lub indyk lepsze będzie średnio intensywne Pinot Noir, Merlot lub Chianti a także Cabernet Sauvignion. Jeśli w potrawach dominują przyprawy w rodzaju goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, czosnek, kolendra, wino może być cięższe, jak Zinfandel, Malbec, Carmenere. Czerwone wino o głębokim smaku to dodatek do potraw grillowanych, mięs pieczonych, czyli wołowiny, jagnięciny, dziczyzny czy dzikiego ptactwa, jak bażanty czy przepiórki.

Jak podawać wino

Jak podawać wino

Przed podaniem wino białe warto schłodzić. Z kolei wino czerwone najlepiej otworzyć na ok. godzinę przed podaniem, domowe wino owocowe najlepiej przelać do karafki. Kolejność podawania win przy świątecznym stole powinna być następująca: wina lekkie przed ciężkimi, wina wtrawne przed deserowymi, białe przed czerwonymi, młode przed starszymi.

Dobieramy wino do świątecznych potraw
3.3 (66.67%) 9 razy ocenione
One Response to “Dobieramy wino do świątecznych potraw”
  1. iii 19 grudnia 2017

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *